Mézkedvelő Hunnia Egyesület kiáltvány

A MÉHE küldetése

Hiszünk abban, hogy minden ember megérdemli az egészséget, a betegségek nélküli életet. Hisszük, hogy a betegségek gyógyítása igazán csak mérgek és mesterségesen előállított gyógyszerek nélkül lehetséges. 

Védd a méheket, élj együtt a velük és fogyaszd a termékeiket!

A Mézkedvelő Hunnia Egyesület kiáltványa

Méhtermékekkel az egészségünkért 

Azt szeretnénk, hogy gyermekeink és unokáink az agyonreklámozott mesterséges szerek helyett természetes megoldásokhoz folyamodjanak, ha meg akarják védeni egészségüket vagy meg akarnak gyógyulni. Azt akarjuk, hogy ezen természetes megoldások közül minél többször valamilyen méhtermék (méz, méhpempő, propolisz, virágpor, méhkenyér vagy méhméreg) jusson eszükbe.

Hiszünk abban, hogy a magyar mézfogyasztás néhány éven belül eléri az európai átlagot és ehhez felvilágosító munkánk révén a MÉHE is hozzá fog járulni. Hiszünk abban, hogy a mézen kívül az egyéb méhtermékek megismertetésével egyre több embernél el tudjuk majd érni, hogy ezeket ki is próbálják és megtapasztalják jótékony hatásaikat.

De mi lesz a méhekkel…

…akik nélkül a fent leírtak csak utópia lehet? A méhek bizonyítottan több, mint 65 millió év óta léteznek, túlélve természeti katasztrófákat, klímaváltozásokat és a mai „civilizált” emberek mindenfajta mesterkedését. Közben kipusztult sok százezernyi állat és növényfaj, és ez a pusztulás sajnos napjainkban is folytatódik.

Vajon mi a méhek túlélő képességének titka? Ennek a titoknak a megfejtése és a megfelelő következtetések levonása azon emberi faj egyik legfontosabb feladata, amely faj a méhekhez képest még csak újszülött korban van. A megfejtés tulajdonképpen már megvan: összhangban és együttműködve élni a természet minden formájával. Élni és élni hagyni.

Lehet összhangban élni a méhekkel!

A méhek megporozzák a növényeket, amiért jutalmul megkapják két fő eledelüket, a nektárt és a virágport. A beporzás döntő része a méhek „feladata”. Ha nincs beporzás, nincs elég zöldség és gyümölcs. Einsteinnek tulajdonítják azt a mondást (bár erre egyértelmű bizonyíték nincs): ha kipusztulnak a méhek, 4 éven belül az emberiségnek is vége.

A méhek fennmaradásának összetevői még a szorgalom, a kitartás, a közösségi munka zseniális megszervezése. Ezen tulajdonságok az embereknél is a sikeres és boldog élet elengedhetetlen feltételei. A méhek zümmögésükkel folyamatosan és szelíden súgják az eredményes és hosszú élet titkát. Élj összhangban a természettel, akkor megmarad a föld embere és elkerülnek a civilizációs betegségek is.

A méhek kihalása egyenes út lenne a világvégéhez, gyorsabban mint gondolnád. Az utolsó előtti pillanatban vagyunk. Veszélyben vannak a 65 millió éve létező legnagyobb túlélők, a méhek. A Mézkedvelő Hunnia Egyesület pont azért jött létre, hogy megállítsuk, vagy legalábbis lelassítsuk ezt a szörnyű folyamatot.

A MÉHE Himnusza (segíts, hogy így is maradjon…)

Babits Mihály:
Csak egy kis MÉHE szállt lelkembe…

De jó ébredni fehér falak közt
madárszóra
ahogy engem márma költött
a hajnalóra.

Nap néni oly szeliden mosolygott
az ablakra
éji viharnak könnyes emlékét
szárogatva.

De mint egy morcan kedélyes bátya
vastag hangja,
mordult be kintről az öregtemplom
morc harangja:

Egy kicsi méh meg beszorult valahogy
a szobába
s az egész szoba most zeng mint egy zsongó
zeneláda.

Szeretnék sirni: olyan szép minden!
Korholj, bátya:
mért veszett bangó figyelmem annyi
csunyaságra?!

Mosolyogj, néne! Csak egy kis méhe
szállt lelkembe
s ujra zeng lelkem – zsong, mintha örök
hangszer lenne.

Csatlakozz hozzánk és segíts a küldetésünk teljesítésében!